Makaron zdrowy jak ryba, czyli świderki z sosem serowo-czosnkowym
Produkty Makaronów Polskich pojawiły się w naszej kuchni na długo przed rozpoczęciem współpracy z producentem. W dzisiejszym przepisie użyłam świderków - jedynego polskiego makaronu z kwasem Omega 3. O właściwościach "trójki" rozpisywałam się niejednokrotnie, dodam tylko, że porcja makaronu po ugotowaniu zawiera 1,2g kwasów, co stanowi równowartość Omega 3 zawartych w 1,2 kg dorsza (!). Zatem nie musimy kupować ryb, żeby nasycić swój organizm tym zdrowotnym składnikiem (cóż za ulga dla osób nie przepadających za rybami).
Makaron świderki z sosem czosnkowo-serowym
Składniki:
Makaron świderki z sosem czosnkowo-serowym
Składniki:
- makaron świderki Makarony Polskie
- 150g sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- duża cebula
- kapusta pekińska
- bulion warzywny (150ml)
- masło
- natka pietruszki
- sól
Makaron ugotować, odcedzić. Roztopić na patelni masło razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać sól oraz poszatkowaną cebulę i kapustę. Wlać oliwę i dodać starty ser. Wszystko zalać bulionem i dusić ok. 15 minut. Następnie połączyć z makaronem, podawać z pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz