Makaron zdrowy jak ryba, czyli świderki z sosem serowo-czosnkowym

Produkty Makaronów Polskich pojawiły się w naszej kuchni na długo przed rozpoczęciem współpracy z producentem. W dzisiejszym przepisie użyłam świderków - jedynego polskiego makaronu z kwasem Omega 3. O właściwościach "trójki" rozpisywałam się niejednokrotnie, dodam tylko, że porcja makaronu po ugotowaniu zawiera 1,2g kwasów, co stanowi równowartość Omega 3 zawartych w 1,2 kg dorsza (!). Zatem nie musimy kupować ryb, żeby nasycić swój organizm tym zdrowotnym składnikiem (cóż za ulga dla osób nie przepadających za rybami). 





Makaron świderki z sosem czosnkowo-serowym

Składniki:
  • makaron świderki Makarony Polskie
  • 150g sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • duża cebula
  • kapusta pekińska 
  • bulion warzywny (150ml)
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól

    Makaron ugotować, odcedzić. Roztopić na patelni masło razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać sól oraz poszatkowaną cebulę i kapustę. Wlać oliwę i dodać starty ser. Wszystko zalać bulionem i dusić ok. 15 minut. Następnie połączyć z makaronem, podawać z pietruszką.




Komentarze

Popularne posty