Kuchnia Xiang, czyli ryż po hunańsku

Choć określenie jedzenia "po chińsku" nie odróżnia niesamowitości jego rodzajów, to w obrębie tradycyjnej kuchni chińskiej wyróżnia się wiele odmian terytorialnych, które różnią się od siebie pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania potraw. I tak kuchnia hunańska, w przeciwieństwie do np. pekińskiej, opiera się głównie na ryżu i jest bardzo pikantna - bardzo popularna jest tu pasta z chili, którą można nabyć np. w Kuchniach Świata.




Ryż po hunańsku

Składniki:
  • 2 torebki ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • pasta z chili
  • olej do smażenia
  • por, marchewka, seler, grzyby mun, cebula, pietruszka - wszystko pokrojone w słupki
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wraz z łyżeczką kurkumy. Odcedzamy. Smażymy na oleju warzywa, dodając po 5 minutach ryż. W czasie gdy ryż się gotuje, roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich 2 łyżki sosu sojowego. Dolewamy masę do warzyw i ryżu, smażymy, często mieszając. Dodajemy pastę chili i pozostałe przyprawy.


Komentarze

Popularne posty