Kuchnia Xiang, czyli ryż po hunańsku
Choć określenie jedzenia "po chińsku" nie odróżnia niesamowitości jego rodzajów, to w obrębie tradycyjnej kuchni chińskiej wyróżnia się wiele 
odmian terytorialnych, które różnią się od siebie pod względem używanych
 składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania potraw. I tak kuchnia hunańska, w przeciwieństwie do np. pekińskiej, opiera się głównie na ryżu i jest bardzo pikantna - bardzo popularna jest tu pasta z chili, którą można nabyć np. w Kuchniach Świata.
Ryż po hunańsku
Ryż po hunańsku
Składniki:
- 2 torebki ryżu
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 3 jajka
 - 2 ząbki czosnku
 - 6 łyżek sosu sojowego
 - 2 łyżki oleju sezamowego
 - 2 ząbki czosnku
 - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
 - 1/2 łyżeczki chili w proszku
 - pasta z chili
 - olej do smażenia
 - por, marchewka, seler, grzyby mun, cebula, pietruszka - wszystko pokrojone w słupki
 
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wraz z 
łyżeczką kurkumy. Odcedzamy. Smażymy na oleju warzywa, dodając po 5 minutach ryż. W 
czasie gdy ryż się gotuje, roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich 2 
łyżki sosu sojowego. Dolewamy masę do warzyw i ryżu, smażymy, często mieszając. Dodajemy pastę chili i pozostałe przyprawy.




Komentarze
Prześlij komentarz