Kombinacje na kolację, czyli penne z bakłażanem i sosem barbecue z pesto

Choć sos barbecue kojarzy się (szczególnie w tym okresie) z grillowaniem, to i do gotowanych potraw pasuje idealnie. Jak się okazało, również dobrze komponuje się z gotowanym bakłażanem i młodym selerem. Jeśli więc macie ochotę na coś niestandardowego w smaku, do dzieła!
W przepisie użyłam sosu BBQ firmy Folwark.





Penne z bakłażanem i sosem barbecue z pesto

Składniki:
  • 300g makaronu penne
  • 1 młody seler z natka
  • 1 bakłażan
  • sos pesto zielony
  • sos Barbecue
  • sól
  • ulubiona oliwa smakowa
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bakłażana i seler razem z nacią opłukać i pokroić w ćwiartki, posolić i gotować ok. 20 minut.  Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą aby pozbawić go goryczy i grillować razem z cukinią. Ugotowany gorący makaron wymieszać z pesto, sosem barbecue i warzywami. Doprawić solą i oliwą.




Komentarze

Popularne posty