Macaroni gratin, czyli zapiekanka z makaronu z serem i pomidorami

Staram się zawsze mieć w szafce zapas makaronu. Nie tylko dlatego, że M. uwielbia niemal wszystkie jego wcielenia. Makaron może być podstawą dań tak różnorodnych, że każdy kucharz czy kucharka może zrobić z niego coś nowego lub tradycyjnego i sprawdzonego, oczywiście) i arcysmacznego. Poniższy przepis może trafić też do serc mięsożerców - wystarczy dodać szynkę, chorizo czy... cokolwiek mięsnego, bo w sumie wszytko będzie pasować.




Zapiekanka z makaronu {wegetariańska}


Składniki:
40 dag makaronu  rurki
2 cebule
3 pomidory
1 jajko
0,5 szkl.śmietanki 12%
5 dag żółtego sera
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
papryka surowa
słodka i ostra papryka mielona
sól, pieprz

Makaron ugotować. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać paprykę i smażyć 5 min. Doprawić koncentratem, papryką, solą i pieprzem. Pomidory pokroić w cząstki i plasterki. Naczynie żaroodporne natrzeć czosnkiem i masłem. Połowę makaronu ułożyć na dnie na nim cebulę z papryką i przykryć resztą makaronu. Na wierzch poukładać pomidory i posypać ziołami. Wszystko zalać jajkiem roztrzepanymi ze śmietaną. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika na 20 min. (ok.180 stopni).



Komentarze

Popularne posty