Watruszki z Izbushki, czyli drożdżowe bułeczki z serem

Dziś na słodko! Kuchnia rosyjska, mimo tego że słynie z dań mięsnych, to nie brakuje w niej potraw słodkich. Pośród nich wyróżniają się popularne watruszki, czyli bułeczki drożdżowe z nadzieniem serowym (w mojej ulubionej wersji). Doskonałe również z rodzynkami czy owocami. 
 




Watruszki z serem

Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki
200 ml mleka
3 żółtka
7 dag masła
7 dag cukru
2 dag drożdży
sól

Masa serowa:
20 dag twarogu
2 jajka
5 dag cukru
op. cukru waniliowego
2 łyżki masła

Ciasto: mąkę przesiewamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i mieszamy z łyżeczką cukru i ok. 10 dag mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Wlewamy rozczyn i wsypujemy pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Wyrabiamy. Wlewamy masło. Dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Masa: żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrami i masłem na puszystą masę. Twaróg mielimy i dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z masą serową. Z ciasta formujemy kulki. Lekko spłaszczamy, by powstały placki o śr. ok. 8 cm. Na środku robimy duże wgłębienie i wypełniamy masą serową.
Watruszki układamy w dużych odstępach na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220 °C.


Komentarze

Popularne posty