czyli azjatycka surówka z kapusty pekińskiej

Wybierając kapustę pekińską (jak nazwa wskazuje - mającą swoją ojczyznę w Chinach) warto jest zwrócić uwagę na to, czy jej liście są odpowiednio luźno ułożone względem siebie. Liście zewnętrzne nie mogą być zwinięte i nie mogą posiadać żadnych przebarwień i dziurek, które wskazywałyby na obecność szkodników.





Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

Surówka:
  • 1 kapusta pekińska (około 0,5 kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duży por (biała część)
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • Sól i pieprz so smaku

Sos:
  • 3 duże łyżki białego octu 5%
  • 2 duże łyżki cukru
  • 2 duże łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy cayenne
  • 250 ml majonezu
  • sól
     
    Kapustę drobno poszatkować, białą część pora przekroić na pół, umyć, pokroić w cienkie półplastry. Marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach.
    Wszystkie warzywa wymieszać w misce.
    Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać i polać nim surówkę.
    Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Komentarze

  1. chcialem zrobic surówke dla swojej kobiety i z wyszla mi taka micha ze przez tydzien bede to wpierdalal

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty