Smaki Malawi, czyli sos Futali

Najbardziej popularną potrawą w malowniczym Malawi jest gęsty sos z warzyw i mięsa (Ndiwo), przyrządzany w wielu odmianach, który jest dodatkiem do gęstej papki z mąki kukurydzianej, w Malawi, podobnie jak w Zambii, nazywanej Nsima. Do najbardziej popularnych sosów należą: Mkhwani, robiony z mielonych orzeszków ziemnych, liści dyni i pomidorów oraz Futali, którego głównymi składnikami są dynia, słodkie ziemniaki, kassawa, zielone banany i orzeszki ziemne. I to na Futali dziś się skupimy.




Futali 

1/2 małej dyni
1 spory słodki ziemniak
2 zielone banany
2 kubki mąki z orzeszków ziemnych (mąkę można przygotować w domu, mieląc niesolone, uprażone orzeszki ziemne)
3 kubki wody
sól do smaku
przyprawy - wedle uznania: łyżeczka curry lub cynamonu wymieszanego z mielona gałką muszkatołową
Pokrój warzywa w średniej wielkości kostki, zalej wrzątkiem i gotuj, aż będą prawie miękkie (uważaj, aby ich nie rozgotować!). Dodaj mąkę z orzeszków i przyprawy, doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem jeszcze 10 minut.




Komentarze

Popularne posty