Bihon Filipino, czyli makaron vermicelli z kurczakiem w sosie ostrygowym

Filipińczycy uwielbiają makarony i na półkach sklepowych można  znaleźć wiele różnych rodzajów. Dania z makaronem często podawane są podczas ważnych uroczystości, co może wydawać się dziwne. Filipińskim daniem wigilijnym jest spaghetti, a jako birthday noodles, czyli danie serwowane na przyjęciach urodzinowych podaje się pancit. Pancit to na Filipinach ogólne określenie odnoszące się do makaronu. Bihon to z kolei cienki ryżowy makaron vermicelli, którego używamy w tym przepisie.



Makaron vermicelli z kurczakiem w sosie ostrygowym

 Składniki:
  • 500g makaronu ryżowego Vermicelli
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w drobną kostkę
  • pokrojony por
  • grzyby moon (rozdrobnione)
  • 2 marchewki(starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 duża cebula pokrojona w średnią kostkę
  • 30 dkg zielonej fasolki szparagowej
  • 150g selera naciowego
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 2 duże łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia


Makaron zalać bardzo gorącą wodą i zostawić na około10 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego kurczaka i smażyć na złoty kolor około 10 minut.. Zdjąć na talerz.
Na tą samą patelnię wrzucić warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeśli trzeba - podlać niewielką ilością wody. W małym garnuszku zagotować 1 kubek bulionu z dodatkiem sosu ostrygowego. Gdy warzywa są już miękkie dodać mięso, makaron i sos. Wszystko dobrze wymieszać.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty