Nigella - królowa smaku, czyli klopsiki z indyka z sosie pomidorowym

Mogę śmiało powiedzie, że wszytko zaczęło się od Nigelli. Przez "wszystko" rozumiem tu moją przygodę z gotowaniem :) Jej przepisy pierwsze trafiły do moich garnków i na talerze, nie licząc oczywiście wcześniejszych incydentów w stylu gotowania ziemniaków. Oto jeden z jej fundamentalnych przepisów, do których wracam najczęściej.




Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 6 średnich pieczarek
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki twardego sera żółtego - drobno startego (Old Amsterdam)
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 szklanka wody
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
Najpierw zajmiemy się przygotowaniem sosu. Zrobimy go w naczyniu, które wykorzystamy później do duszenia klopsików (najlepiej szeroka patelnia z przykrywką).
Obraną cebulę oraz umyte łodygi selera należy posiekać drobno w malakserze (jeśli go nie mamy siekamy nożem najdrobniej jak potrafimy). 4 łyżki tejże "mikstury" odkładamy do miski, w której wyrobimy mięso na klopsiki, natomiast pozostałą część umieszczamy w patelni na rozgrzanej oliwie razem z pieczarkami pokrojonymi na ćwiartki., gdzie często mieszając smażymy około 5 minut na średniej mocy. Następnie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i 1 łyżeczkę tymianku, a po chwili na patelnię wlewamy zawartość puszek z pomidorami oraz 1 szklankę wody.
Gdy sos się zagotuje doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem, a następnie zostawiamy go pod przykryciem na małym ogniu, aby się delikatnie dusił, podczas gdy my będziemy przygotowywać klopsiki.

Do miski, w której już znajdują się 4 łyżki naszej pasty cebulowo-selerowej, dodajmy mięso mielone, jajko, ser, 1 łyżeczkę tymianku, bułkę tartą, sos Worcestershire. Wymieszajmy wszystko ręką, doprawmy solą i pieprzem do smaku. Uformujmy małe klopsiki, które odłóżmy na deskę.

Po wykonaniu wszystkich kuleczek zwiększmy ogień pod patelnią do średniego i delikatnie wrzućmy klopsiki do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut (początkowo jedynie potrząsając delikatnie patelnią, potem możemy mieszać delikatnie łyżką). Ostatnie 10 minut dusić bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
 
 

Komentarze

Popularne posty