Cud, miód i ryba, czyli łosoś w sosie miodowym z limonką

"Miody Wileńskich" to gospodarstwo pasieczne z kilkupokoleniową tradycją rodzinną znajdujące się w okolicach Braniewa. W ofercie znajdziemy naturalne miody z Warmii, z których dwóch miałam okazję spróbować. Miód wielokwiatowy to wspaniały i głęboki smak, natomiast rzepakowy jest bardziej delikatny, subtelniejszy. Oprócz walorów smakowych miody mają niesamowite właściwości zdrowotne. Rzepakowy najlepszy jest na wątrobę, drogi żółciowe, serce, naczynia wieńcowe. Jest przydatny podczas leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia. Natomiast miód wielokwiatowy jest polecany przy alergicznych chorobach dróg oddechowych. Wspomaga on również wątrobę w funkcji detoksykacyjnej, zapobiega przeziębieniom i grypie – podobnie jak wcześniejsze rodzaje miodów, oraz jest cennym produktem odnawiającym i odżywczym w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego naszego organizmu. Ponadto słynie z właściwości leczniczych serca – reguluje ciśnienie mięśnia sercowego.
Dziś danie rybne i pyszne jak sam miód ;)




Łosoś w miodzie z ziemniakami
  • 2 filety z łososia
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • grubo mielony pieprz
 Olej, miód, sok z limonki, musztardę i czosnek mieszamy w misce.W powstałej marynacie obtaczamy kawałki łososia, przykrywamy i chłodzić w lodówce minimum godzinę. Filety z łososia przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 12 minut w 190 stopniach. Lekko solimy. Ziemniaki smażymy na oleju i łyże miodu około 12 minut. Łososia podajemy z limonką.





W przepisie użyłam miodów z Gospodarstwa Pasiecznego "Miody Wileńskich".

Komentarze

Popularne posty