Wege z wyrazem, czyli gołąbki w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Dzisiaj kolejny post z serii "Dary jesieni". Kapusta włoska plonuje właśnie trwającą porą roku, a jej najpopularniejsze kuchenne zastosowanie to właśnie gołąbki. Znowu wróciłam do kaszy jaglanej, bo obok ryżu to najlepszy składnik na gołąbkowy farsz.



Gołąbki w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Składniki:
- kapusta włoska
- 400g kaszy jaglanej
- 300g pieczarek
- cebula czerwona
- mały por
- zioła prowansalskie
- czosnek
- 100 ml jogurtu
- łyżeczka majonezu
- koperek
- przecier domowy z pomidorów
- sól, pieprz

Z kapusty zdejmujemy kolejno liście, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości.. Kaszę jaglaną gotujemy w 4 szklankach wody, czekamy gdy woda się zagotuje i zostawiamy pod przykryciem, aż woda wsiąknie w ziarna. W tym czasie gotujemy pieczarki z porem (nie wylewamy powstałego wywaru!). Następnie dodajemy kaszę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt, koperek, zioła i posiekaną cebulę. Wszystko doprawiamy. Przygotowujemy w rondelku sos - z przecieru, wywaru z pieczarek, ziół i koperku. Następnie na liście kapusty kładziemy farsz i zawijamy kolejno kształtne gołąbki, które kładziemy w rondelku.Gotujemy w sosie ok. 20 minut, aby przesiąkły aromatem.


Komentarze

Popularne posty