W tradycyjnej kuchni najlepiej, kotlety z kurczaka z ryżem w sosie paprykowym

Lubię kulinarne odkrycia, tworzenie nowych smaków, połączeń i kuchenne eksperymenty, nawet te nieudane, bo składam je na karb doświadczeń. Jednak w takim samym stopniu cenię też sobie powroty do tradycji, do smaków znanych z dzieciństwa albo po prostu już wypróbowanych, niezawodnych przepisów. Właśnie taki jest ten dzisiejszy, choć do sosu przemyciłam trochę nowości. W końcu wszędzie dobrze, ale w rodzimej kuchni najlepiej ;-)




Kotlety z kurczaka z ryżem w sosie paprykowym

Składniki:
- 0,5kg fileta z piersi kurczaka
- 300g ryżu
- żółta papryka (cała)
- roztrzepane jajko
- mąka do panierowania
- pół czerwonej papryki
- koncentrat pomidorowy
- olej rzepakowy
- łyżka keczupu 
- duża cebula
- pomidor
- bazylia suszona
- 100ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz

Filety płuczemy, lekko solimy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na głębokim oleju, aż kotlety będą rumiane z obu stron. Zagotowujemy bulion w garnuszku, dodajemy pokrojone w kostkę papryki, cebulę, pomidora, keczup, koncentrat i przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw, chwilę studzimy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ryż gotujemy tak, aby się nie lepił, przelewamy zimną wodą. Podajemy polany sosem.
.

Komentarze

Popularne posty