Obiad pełen energii, czyli kurczak w pomidorowym sosie na ostro z ryżem
Chyba powinnam pokusić się o zrobienie cyklu w stylu "kurczak na 100 sposobów", bo jest to zdecydowanie najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Oprócz smaku, łatwości w przyrządzaniu i dostępności, kurczak jest źródłem chudego białka i dostarcza do
organizmu koenzym Q10 (tak ,drogie panie, to ten sam, który znajdujemy w kremach przeciwzmarszczkowych). Mity o krajowych kurczakach naszpikowanych antybiotykami i hormonami wzrostu są tak samo wiarygodne jak ich greckie odpowiedniki, dlatego jedzmy to lekkostrawne i niskotłuszczowe mięso często i bez wyrzutów sumienia.
Kurczak w pomidorowym sosie na ostro z ryżem
Składniki:
e.
Kurczak w pomidorowym sosie na ostro z ryżem
Składniki:
- filet z kurczaka (ok. 300g)
- 2 cebule
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 duże pomidory (najlepiej malinowe)
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka ostrego keczupu Folwark
- 3 łyżki oleju
- szczypta pieprzu cayenne
- pół łyżki soli
- pół łyżki mielonego pieprzu
- pół łyżki imbiru w proszku
- sól
- czerwony pieprz
- 300g ryżu
Filety
myjemy, kroimy w kostkę, marynujemy w rozgniecionym ząbku czosnku i pozostałych przyprawach ok. godziny. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy.
Na
patelni na oleju podsmażamy cebulę i czosnek razem z pomidorami, wrzucamy kurczaka, dusimy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy keczup, przecier i resztę przypraw, dusimy jeszcze kwadrans Ryż gotujemy tak, aby był dosyć sypki, podajemy z przygotowanym kurczakiem w sosie.
e.
Komentarze
Prześlij komentarz