Obiad pełen energii, czyli kurczak w pomidorowym sosie na ostro z ryżem

Chyba powinnam pokusić się o zrobienie cyklu w stylu "kurczak na 100 sposobów", bo jest to zdecydowanie najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Oprócz smaku, łatwości w przyrządzaniu i dostępności, kurczak jest źródłem chudego białka i dostarcza do organizmu koenzym Q10 (tak ,drogie panie, to ten sam, który znajdujemy w kremach przeciwzmarszczkowych). Mity o krajowych kurczakach naszpikowanych antybiotykami i hormonami wzrostu są tak samo wiarygodne jak ich greckie odpowiedniki, dlatego jedzmy to lekkostrawne i niskotłuszczowe mięso często i bez wyrzutów sumienia.




Kurczak w pomidorowym sosie na ostro z ryżem

Składniki:

  • filet z kurczaka (ok. 300g)  
  • 2 cebule 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 2 duże pomidory (najlepiej malinowe)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka ostrego keczupu Folwark
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pół łyżki soli
  • pół łyżki mielonego pieprzu
  • pół łyżki imbiru w proszku
  • sól
  • czerwony pieprz
  • 300g ryżu

Filety myjemy, kroimy w kostkę, marynujemy w rozgniecionym ząbku czosnku i pozostałych przyprawach ok. godziny.  Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę i czosnek razem z pomidorami, wrzucamy kurczaka, dusimy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy keczup, przecier i resztę przypraw, dusimy jeszcze kwadrans Ryż gotujemy tak, aby był dosyć sypki, podajemy z przygotowanym kurczakiem w sosie.


e.




Komentarze

Popularne posty