Prosto, słodko, efektownie, czyli babeczki cytrynowe z rodzynkami
Chociaż uwielbiam piec i eksperymentować, to jednak równie chętnie wracam do sprawdzonych, łatwych i szybkich przepisów na słodkości z piekarnika. Takim wypiekiem, który nie wymaga szczególnych nakładów pracy i czasu, a mimo to zachwyci niejednego łasucha, są cytrynowe babeczki. Można je dekorować i nadziewać czym mamy ochotę (lukier na górze i kawałki czekolady w środku; polewa kakaowa i wiśnie; miód i mak- to tylko niektóre alternatywy dla tych cytrynowych łakoci).
Cytrynowe babeczki z rodzynkami
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 25 dag mąki,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3/4 kostki margaryny,
- 1 szklanka maślanki,
- szczypta soli,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- rodzynki (kilka na jedną babeczkę)
- cukier puder
Cytrynowe babeczki z rodzynkami
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 25 dag mąki,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3/4 kostki margaryny,
- 1 szklanka maślanki,
- szczypta soli,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- rodzynki (kilka na jedną babeczkę)
- cukier puder
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodać maślankę, skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ciągle mieszając dodajemy do jajek. Następnie wlewamy do ciasta wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i dokładnie mieszamy. Wypełniamy foremki do babeczek do 2/3 wysokości, wkładamy w środek po kilka rodzynków. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 (nie na termoobiegu). Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz