Prosto, słodko, efektownie, czyli babeczki cytrynowe z rodzynkami

Chociaż uwielbiam piec i eksperymentować, to jednak równie chętnie wracam do sprawdzonych, łatwych i szybkich przepisów na słodkości z piekarnika. Takim wypiekiem, który nie wymaga szczególnych nakładów pracy i czasu, a mimo to zachwyci niejednego łasucha, są cytrynowe babeczki. Można je dekorować i nadziewać czym mamy ochotę (lukier na górze i kawałki czekolady w środku; polewa kakaowa i wiśnie; miód i mak- to tylko niektóre alternatywy dla tych cytrynowych łakoci).





Cytrynowe babeczki z rodzynkami

Składniki:

- 1 szklanka cukru,

- 25 dag mąki,

- 3 jajka,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1 opakowanie cukru waniliowego,

- 3/4 kostki margaryny,

- 1 szklanka maślanki,

- szczypta soli,

- skórka otarta z 1 cytryny,

- rodzynki (kilka na jedną babeczkę)

- cukier puder




Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodać maślankę, skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ciągle mieszając dodajemy  do jajek. Następnie wlewamy do ciasta wcześniej  rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i dokładnie  mieszamy. Wypełniamy foremki do babeczek do 2/3 wysokości, wkładamy w środek po kilka rodzynków. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 (nie na termoobiegu). Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze

Popularne posty