Przepis z Andów, czyli tradycyjna maca żydowska
Pod prostą i niezbyt wymyślną nazwą "maca" kryje się nic innego jak tradycyjny przaśny chleb żydowski. Można inaczej powiedzieć, że to chyba najprostsze podpłomyki jakie zna świat mącznych wynalazków. Dziś ludzie modyfikują je według uznania\- maca z czosnkiem czy cebulą wcale nie jest kulinarnym ekscentryzmem, choć dopiero od niedawna zagościła na dobre w ojczystej kuchni.
Tradycyjna maca
Składniki (ok. 8 sztuk placków):
- 140g mąki pszennej
- 70ml wody
- sól
Z przesianej mąki soli i wody wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie rozwałkowujemy na płasko na desce posypanej mąką. Wycinamy prostokąty i układamy na blaszce w piekarniku rozgrzanym na 220 stopni. Pieczemy około 2-4 minut. Maca powinna być krucha i piegowata. Miłego chrupania! :)
Tradycyjna maca
Składniki (ok. 8 sztuk placków):
- 140g mąki pszennej
- 70ml wody
- sól
Dziękuję, świetna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy z różnych zakątków świata. Dzięki nim można poznać inne kuchnie bez wychodzenia z domu.
OdpowiedzUsuńhttps://gdziepokredyty.com.pl/