Jak u mamy, czyli zupa ogórkowa z cebulą

Zupa ogórkowa (obok jarzynowej i cebulowej) jest na podium mich ulubionych pierwszodaniowych potraw. Jej smak powinien być kwaskowaty, a zapach intensywny. W zależności od tego, jaką wersję lubimy - regulujemy bardziej / mniej kwaśny posmak przez dodanie odpowiedniej ilości ogórków. Jemy zazwyczaj tak, jak nas nauczyli ze wczesnych latach życia - w moim przypadku z ziemniakami, ale przecież można i z kluskami, i z makaronem, i z kaszą... Zamiast koperku natomiast możemy dodać lubczyk lub pietruszkę - wszelkie chwyty dozwolone byle smakowało ;)

Zupa ogórkowa z cebulą i ziemniakami

Składniki:
- 1 kg ziemniaków obranych
- spora cebula
- pięć ogórków kiszonych
- 2 kostki bulionu warzynwego
 - włoszczyzna (opakowanie)
- koperek
- pieprz, sól

Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Na rozgrzany olej rzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę podsmażamy.  Przygotowujemy wywar z włoszczyzny i kostki bulionu warzywnego. Podsmażoną cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i i starte na tarce ogórki wrzucamy do bulionu, gotujemy. Przyprawiamy po 15 minutach rozlewamy od miseczek i przyprawiamy koperkiem. Mniam!








Komentarze

Popularne posty