Domowy McDouble, czyli podwójne cheeseburgery z serem Cheddar

Co jest lepsze od pysznych burgerów z soczystym mięsem, chrupiącą bułką i świeżymi warzywami? Podwójne cheeseburgery z serem, w których podwojenie tyczy się zarówno porcji mięsa, jak i sera. 😁 Sekretem ich charakterystycznego smaku jest dodatek długodojrzewającego Cheddara w startej postaci i lekko pikantnych kotletów. Jak w przypadku pojedynczych burgerów wbijanie patyczków do szaszłyków pełni raczę funkcję estetyczną, tak tutaj patyczki okazały się niezbędne do utrzymania cheeseburgerów w pionie.




Podwójne cheeseburgery z Cheddarem
Składniki:
- 3 bułki pszenne
- ogórek
- ogórek kiszony
- ser topiony Cheddar
- ser długo dojrzewający Cheddar
- pomidor
- cebula
- sos czosnkowy Folwark
Kotlety:
- 500g mięsa wieprzowo-wołowego
- jajko
- szczypta chilli
- kilka kropel tabasco
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- mąka do obtaczania

Mięso przeciskamy przez maszynkę, wkładamy do miski, wbijamy jajko i mieszamy z pozostałymi składnikami (ale nie dodajemy soli przez smażeniem). Składniki na kotlety mieszamy w misce, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor, solimy.
Bułki przekrawamy, dodajemy pokrojone w plasterki warzywa, starty ser, ser w plasterkach i kotlety do środka. Zapiekamy chwilę w piekarniku, następnie wykładamy i polewamy w środku sosem.





Komentarze

Popularne posty