Słodki poranek, czyli lekkie placki z dżemem i bitą śmietaną

Tym razem Cud Facet postanowił wziąć się za coś słodkiego i smażonego, a mianowicie leciutkie, rozpływające się w ustach placki na słodko ozdobione dżemem, bitą śmietaną i cukrowymi patyczkami. Zalety takiego przedsięwzięcia były następujące:
- gotowe, pyszne śniadanie;
- cisza podczas przyrządzania (Facet jest jednokierunkowy jeśli chodzi o uwagę i musi skupić się na wykonywanej czynności, za czym idzie kolejny myślnik ->;);
- wkładanie całego serca w przygotowanie posiłku.
Wady to jedynie ubrudzona kuchnia i zaschnięte od ciasta naczynia (podobno dla Faceta to żaden problem zalać je wodą, ale jednak jeszcze łatwiej nie zalewać :D). Czymże jest to przy takim smaku i wyglądzie przyrządzonych z miłością placków? 💜



Lekkie placki z dżemem i bitą śmietaną
Składniki:
6 białek
6 żółtek
1/4 szklanki mąki pszennej dwie łyżki cukru Dodatkowo: bita śmietana
patyczki ozdobne z cukru
dżem truskawkowy
olej do smażenia
Mąkę mieszamy z żółtkami. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę,  następnie stopniowo wsypujemy masę z mąką i chwilę mieszamy, aż składniki się połączą. Rozgrzewamy olej na małej patelni i chochelką nakładamy ciasto. Smażymy z obu stron aż placki się zarumienią. Smarujemy dżemem, podajemy ze śmietaną posypaną patyczkami.


Komentarze

Popularne posty