Słodkie powitanie wiosny, czyli deser lodowy z truskawkami i granatem

Wiosna zawitała u nas na dobre, nie tylko jeśli chodzi o pogodę! :-) Tęsknota za pierwszymi ciepłymi podmuchami powietrza i pączkami na drzewach przerodziła się w rzeczywistość, można więc śmiało zacząć sezon deserów lodowych. Co prawda truskawki z Grecji, Hiszpanii czy Maroka nie sięgają do pięt tym uprawianym u nas w kraju - ale lepszy rydz niż nic, a namiastka smaku i zapachu lata osłodzi czekanie na czerwcowy wysyp tych przepysznych owoców.

W wersji dietetycznej śmietanę możemy zastąpić gęstym jogurtem.



Deser lodowy z truskawkami i granatem

Składniki:
- lody truskawkowo-śmietankowe (200ml)
- bita śmietana (oczywiście najlepiej ta ręcznie ubijana, 100ml)
- truskawki (5 sztuk)
- granat (połowa)
- śmietana
- markizy śmietankowe (3 sztuki)

W słoiku (lub wysokim pucharku) układamy na dnie śmietanę, pokruszone markizy, następnie nakładamy część truskawek i granatu, lody, znów owoce i markizy. Wszystko przykrywamy bitą śmietaną i znów dodajemy owoce. Dekorujemy dodatkowo markizami.


.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty