Pomieszanie z pomysłem, czyli sałatka trzy sery

Sałatka to chyba najbardziej uniwersalny dodatek do dań i przekąsek mniejszych i większych, będąca często posiłkiem sama w sobie. W jej komponowaniu ogranicza nas tylko własna fantazja (no, może jeszcze dostępność produktów :-)) i upodobania. Ja na przykład uwielbiam w sałatce ser, a konkretniej - sery, czasami na pierwszy rzut oka w ogóle do siebie nie pasujące i sprawiające wrażenie nieprzemyślanego miszmaszu. Jednak to tylko pozory - serowe nuty choćby w poniższym przepisie razem prezentują się pysznie.


Sałatka trzy sery

Składniki:
- mieszanka sałat (masłowa, rzymska i lollo)
- pomidorki koktajlowe (250g)
- 2 ogórki zielone obrane ze skórki
- 1 cebula
- ser feta
- ser koryciński z pieprzem
- mozzarella
- oliwa z oliwek
- sos arabski czosnkowy Folwark
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz

Sałaty płuczemy, osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Pomidory kroimy na połówki, ogórki w plasterki, cebulę w piórka i mieszamy z poszarpanymi w rękach sałatami i rozdrobnionymi serami. Mieszamy, dodając sos. Przyprawiamy pieprzem i solą.





Komentarze

Popularne posty