Three-Cheese Macaroni, czyli penne 3 sery i nowa współpraca

Gdybym miała stworzyć listę "Top 10 moich ulubionych produktów kulinarnych" to ser na pewno by się na niej znalazł. Tym bardziej cieszy mnie współpraca z MSM Mońki, producentem serów (i nie tylko) skupiających swoją produkcję na dojrzewających - w blokach i plasterkach oraz topionych. Ten ostatni rodzaj oraz łagodny Edamski i słodkawy Aldamer skomponowałam w dzisiejszym przepisie.




Makaron 3 sery


Składniki:
40 dag makaronu penne
1 cebula
ser Edamski (3 plasterki)
ser Aldamer (2 plasterki)
serek topiony kremowy
1 jajko
0,5 szkl.śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
suszona pietruszka
świeża nać pietruszki
pieprz cytrynowy
sól

Makaron ugotować. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać czosnek i smażyć 5 min. Doprawić solą i pieprzem. W garnuszku ugotować 200ml wody, roztopić w niej sery, cały czas mieszając. Dodać śmietankę i jajko oraz pietruszkę. Naczynie żaroodporne natrzeć czosnkiem i masłem, wstawić do piekarnika na 20 min. (180 stopni). Podawać ze świeżą natką.



Komentarze

Popularne posty