Sweet American dream czyli muffiny amerykańskie
Słodkich przygód ciąg dalszy. Tym razem w roli głównej - muffiny amerykańskie. Z kawałkami czekoladowych poduszek, kakao i cukrem waniliowym rozprowadzają po całym domu niesamowity zapach.
Muffiny amerykańskie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka, masło i wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka. Na 10 minut przed końcem włożyć w górę muffinem czekoladę.
Muffiny amerykańskie
- 150 g masła
- 150 g czekoladowych poduszeczek
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 170 ml mleka
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka, masło i wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka. Na 10 minut przed końcem włożyć w górę muffinem czekoladę.
O tak! Uwielbiam muffiny :)
OdpowiedzUsuńJa też! Już sama nie wiem, czy bardziej robić, czy pałaszować ;)
Usuń