Psss...trąg z lubczykiem i chilli
Papryka chili ma kilkadziesiąt odmian, które potrafią zadziwić nie tylko ostrością, ale i wyglądem. Choć główne jej wyobrażenie to czerwone, małe warzywko o laskowatym kształcie, to może być również okrągłe albo kształtu podstawowych rodzajów papryki, zielone czy żółte.
Ciekawostka: najostrzejszą papryką świata (i zarazem odmianą chilli) jest trinidad moruga scorpion, a jej spożycie (według danych obsterwatorów i badaczy, osobiście bym nie odważyła się włożyć tego wynalazku do ust) gwarantuje iście piekielne przeżycia.
Pstrąg pieczony faszerowany lubczykiem z chilli
Składniki (porcja dla 2 osób):
- dwa świeże pstrągi
- dwie gałązki lubczyku
- dwa ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sosu czosnkowego Folwark
- cztery rzodkiewki
- 4 papryczki chili
- łyżeczka masła
- sól
- przyprawa do ryb
Pstrąga myjemy, suszymy, faszerujemy czosnkiem, sosem, lubczykiem i smarujemy ziołami, a następnie odkładamy, żeby "przesiąkł". Następnie pieczemy razem z papryczkami w temperaturze 170 stopni na termoobiegu ok. 25 minut - do czasu aż mięso będzie miękkie, a skórka lekko chrupka. Talerze dekorujemy sałatą i papryczkami.
Wyjmujemy pstrąga z piekarnika, jemy na ciepło - wtedy jest soczysty.
Ciekawostka: najostrzejszą papryką świata (i zarazem odmianą chilli) jest trinidad moruga scorpion, a jej spożycie (według danych obsterwatorów i badaczy, osobiście bym nie odważyła się włożyć tego wynalazku do ust) gwarantuje iście piekielne przeżycia.
Pstrąg pieczony faszerowany lubczykiem z chilli
Składniki (porcja dla 2 osób):
- dwa świeże pstrągi
- dwie gałązki lubczyku
- dwa ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sosu czosnkowego Folwark
- cztery rzodkiewki
- 4 papryczki chili
- łyżeczka masła
- sól
- przyprawa do ryb
Pstrąga myjemy, suszymy, faszerujemy czosnkiem, sosem, lubczykiem i smarujemy ziołami, a następnie odkładamy, żeby "przesiąkł". Następnie pieczemy razem z papryczkami w temperaturze 170 stopni na termoobiegu ok. 25 minut - do czasu aż mięso będzie miękkie, a skórka lekko chrupka. Talerze dekorujemy sałatą i papryczkami.
Wyjmujemy pstrąga z piekarnika, jemy na ciepło - wtedy jest soczysty.
Komentarze
Prześlij komentarz