Gorący półmisek warzyw, czyli pieczone bataty i nadziewane pieczarki

Batat to inaczej słodki ziemniak. Zdecydowanie najlepiej smakują pieczone, choć smażone czy gotowane również mogą być dobrym dodatkiem do dań. Warzywa te poza tym wypadają znacznie korzystniej pod względem zdrowotnym w porównaniu do popularniejszego w naszej kuchni ziemniaka, dlatego zyskały w oczach mojej Mamy, która ostatnio często serwuje bataty. W towarzystwie gorących pieczarek i papryki  prezentują się wybornie nie tylko smakowo, ale i wizualnie.





Bataty pieczone z nadziewanymi pieczarkami

Składniki (porcja dla jednej osoby):
- 5 bardzo dużych pieczarek
- pół czerwonej papryki
- czosnek (2 ząbki)
- cebula biała
- jogurt
- ser Gorgonzola
- koperek
- suszone pomidory
- papryka czerwona
- 3 bataty
- tymianek, pieprz zielony, papryka wędzona
- sól, pieprz

Pieczarki i bataty myjemy, pieczarki drążymy od trzonków. Warzywa kroimy w kosteczkę, przyprawiamy, dodajemy sos. Bataty pokrojone w grubsze plastry gotujemy w osolonej wodzie do pół-miękkości, odcedzamy. Farsz warzywny wkładamy do pieczarek, a pieczarki do piekarnika na 20 min. w temperaturze 160 stopni. Możemy od razu włożyć także przyprawioną paprykę i bataty, które pieczemy tyle samo czasu. Pod koniec pieczarki wypełniamy serem. Wystawiamy, posypujemy pietruszką.

Komentarze

Popularne posty