Jesienna energia, czyli sałatka z brokułem i rzodkwią
Choć niezbyt przyjemną jesień mamy tego roku, to nadal raczy nas ona swoimi kolorami i darami. Zamiast narzekać, postanowiłam ocieplić i ożywić trochę dom nie tylko poprzez kupno nowych roślinek, ale też gotując trochę bardziej kolorowo. W końcu je się także oczami, a oczy lepiej wcinają atrakcyjne estetycznie obrazy :) Do dzisiejszej sałatki można dodać też kukurydzę i czerwoną paprykę - wtedy będzie już prawie cała paleta jesiennych odcieni. Do tego jest orzeźwiająca i pasuje idealnie jako dodatek do pieczywa, ryb, mięs czy sera.
Sałatka z brokułem i rzodkwią
Składniki:
brokuł
biała rzodkiew
czerwona rzodkiewka
sok z cytryny
oliwa sos czosnkowy Folwark
sól
Zetrzeć na tarce białą rzodkiew i czerwoną. Brokuła podzielić na różyczki, zblanszować.
Polać sokiem z cytryny, dodać łyżkę sosu, posolić.
Uwielbiam takie sałatki, coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie napisane. Jestem pod wielkim wrażaniem.
OdpowiedzUsuń