Australian Open, czyli meat pie
Tradycyjna kuchnia australijska bazowała na niezbyt wyrafinowanych potrawach
przywiezionych do Australii z Anglii. Jednak w czasie
ostatnich kilkudziesięciu lat Australia otworzyła się na wpływy z zewnątrz, stając się jedną z najbardziej różnorodnych kuchni, między innymi przez ogromny wachlarz dostępności do wszelakich produktów. Najbardziej australijską potrawą jest vegemite (pasta do smarowania chleba zrobiona
z wyciągu z drożdży), ale równie słynny jest "mięsny paj".
Meat Pie
Meat Pie
Składniki:
Mielona wołowina – ok. 500 g
Cebula
Mielona wołowina – ok. 500 g
Cebula
Marchewki pokrojone w plasterki
5 łyżek mąki
Puszka zielonego groszku
Olej
2 jajka
Ser żółty
500 g ugotowanych ziemniaków
Kawałek rozwałkowanego, surowego ciasta
Sól i pieprz
Mięso obtoczone w mące z dodatkiem soli podsmażamy wraz z cebulką na oleju po kolei dodając marchewkę, groszek, a po dolaniu wody, dusimy pod przykryciem, aż składniki nabiorą miękkości. Potem łączymy je z ugotowanymi ziemniakami i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Całość posypujemy startym serem. Tak przygotowaną w naczyniu masę przykrywamy surowym ciastem, które dodatkowo smarujemy po wierzchu jajkiem. Następnie wkładamy do piekarnika na ok. godzinę.
5 łyżek mąki
Puszka zielonego groszku
Olej
2 jajka
Ser żółty
500 g ugotowanych ziemniaków
Kawałek rozwałkowanego, surowego ciasta
Sól i pieprz
Mięso obtoczone w mące z dodatkiem soli podsmażamy wraz z cebulką na oleju po kolei dodając marchewkę, groszek, a po dolaniu wody, dusimy pod przykryciem, aż składniki nabiorą miękkości. Potem łączymy je z ugotowanymi ziemniakami i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Całość posypujemy startym serem. Tak przygotowaną w naczyniu masę przykrywamy surowym ciastem, które dodatkowo smarujemy po wierzchu jajkiem. Następnie wkładamy do piekarnika na ok. godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz