Obudź w sobie Włocha, czyli pizza z papryką i cheddarem

Najprostsze rozwiązania są czasami najsmaczniejsze. Pizza może nie należy do dań przyrządzanych szybko i bez uszczerbku na czystości kuchni, ale jak to ktoś mądrze i trafnie powiedział - kuchnia to nie muzeum, trzeba ją czasami pobrudzić ;-) Poza tym robienie pizzy może być świetną zabawą, okazją do kreatywnego spędzenia wspólnie z domownikami/znajomymi czasu oraz do wypróbowywania nowych kompilacji smaków i puszczenia wodzy fantazji (zamiast podstawowego sosu pomidorowego można wypróbować np. paprykowy lub po prostu swój ulubiony; podobnie rzecz ma się ze składnikami). Najlepszą zabawą jest jednak wyrabianie placka przez podrzucanie (nie sądziłam, że można opanować takie techniki jak u nas w domu :D). Do tego dochodzi ta niepowtarzalna satysfakcja, że każda kolejna pizza wychodzi lepiej; a w końcu przychodzi ten moment, kiedy stwierdzimy, że jest lepsza niż w ulubionej pizzerii ;-)




Pizza klasyczna z papryką i cheddarem
Składniki:

CIASTO:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki świeżych drożdży
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli

SOS POMIDOROWY:
-1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
-1 łyżka oliwy z oliwek
- oregano i bazylia do smaku (po 2 spore szczypty)
-2 ząbki czosnku (zmiażdżony w prasce)
- szczypta chilli 
-3 łyki wody

DODATKI:
- 400g żółtego sera (świetny będzie cheddar)
- 0,5 kg pokrojonych pieczarek
- 250g tartej mozzarelli
- pół papryki
- mała cebula
- w wersji mięsnej - ulubiona szynka albo kiełbasa
- bazylia i oregano do posypania

Przygotowujemy zaczyn do ciasta: dodajemy troszkę ciepłej wody, 2 łyżki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki i wszystko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, oraz sól i wlewamy wyrośnięty rozczyn.
Wszystko mieszamy, dodajemy resztę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, elastyczne. Odkładamy do miski, i przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na sos mieszamy.

Kroimy dodatki, trzemy ser.

Od wyrośniętego ciasta urywamy kawałek i zaczynamy najlepszą zabawę - wyrabianie pizzy :) Można stosować różne techniki, ale chyba najlepszą jest uformowanie okręgu i podrzucanie, aż placek będzie cienki i odpowiedniej wielkości.
Następnie, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Układamy dodatki, posypujemy ziołami.
Pizzę pieczemy w 190 stopniach aż uzyska złoty kolor.



.

Komentarze

Popularne posty