Dziecięce słodkości nie tylko dla małych, czyli pieguski z kokosową czekoladą

Kolejne łatwe i szybkie ciasteczka z kategorii "powrotu do dzieciństwa". Piegi możemy zrobić z praktycznie każdego rodzaju czekolady - bardzo dobrze sprawdza się gorzka (i to pewnie taką wersję piegów każdy zna najlepiej z dzieciństwa), ale dla miłośników prawdziwej słodkości idealna będzie ta mleczna; klasyczna albo z dodatkami (np. bakaliowa albo właśnie kokosowa). Do ciastek możemy też dodać rodzynki, orzechy albo żurawinę, chociaż moim zdaniem warto pozostać przy klasyce :)

.

Pieguski z kokosową czekoladą
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g masła
- 150ml mleka
- cukier waniliowy
- jajko
- tabliczka czekolady kokosowej

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wbijamy jajko, jeszcze chwilę ucieramy. Teraz dodajemy mąkę i mleko i wyrabiamy rękami, aż postanie kula. Następnie odrywamy male części i formujemy kółka. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czekoladę kroimy w kostkę i wtykamy po kilka kawałków w ciastka (tak do połowy ich grubości). 

Ciasteczka pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C.



.

Komentarze

Popularne posty