Słodkie lato, czyli babeczki z galaretką z porzeczkami

Już prawie zapomniałam, jak cudownie jest rwać owoce prosto z krzewu. Na szczęście M. mi przypomniał ❤ W ciepłe (a nawet, tak jak ostatnio, upalne) dni świetnie sprawdzają się jako składnik galaretki, choć nic nie przebije tego smaku bezpośrednio po zerwaniu.






Babeczki z galaretką z porzeczkami
  • mąka pszenna 30 dkg 
  • margaryna 15 dkg 
  • cukier puder 8 dkg 
  • żółtko
  • cukier wanilinowy  
  • proszek do pieczenia
  • mleko 500 ml 
  • masło 20 dkg 
  • 300g porzeczek
  • galaretka truskawkowa
  • krem do karpatki 1 opakowanie 

Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder roztrzepać trzepaczką. Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem, dodać żółtka i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkować i wylepić foremki (wysmarowane margaryną i posypane bułką tartą). Babeczki upiec na złoty kolor.
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Galaretki rozpuścić w wodzie i wylać na płaski talerz, dodać porzeczki i odstawić do stężenia. Do babeczek nakładać po łyżeczce kremu i galaretce.





Komentarze

Popularne posty