Słodkie lato, czyli babeczki z galaretką z porzeczkami
Już prawie zapomniałam, jak cudownie jest rwać owoce prosto z krzewu. Na szczęście M. mi przypomniał ❤ W ciepłe (a nawet, tak jak ostatnio, upalne) dni świetnie sprawdzają się jako składnik galaretki, choć nic nie przebije tego smaku bezpośrednio po zerwaniu.
Babeczki z galaretką z porzeczkami
Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder roztrzepać trzepaczką. Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem, dodać żółtka i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkować i wylepić foremki (wysmarowane margaryną i posypane bułką tartą). Babeczki upiec na złoty kolor.
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Galaretki rozpuścić w wodzie i wylać na płaski talerz, dodać porzeczki i odstawić do stężenia. Do babeczek nakładać po łyżeczce kremu i galaretce.
Babeczki z galaretką z porzeczkami
-
mąka pszenna 30 dkg
-
margaryna 15 dkg
-
cukier puder 8 dkg
-
żółtko 3
-
cukier wanilinowy
-
proszek do pieczenia
-
mleko 500 ml
-
masło 20 dkg
-
300g porzeczek
-
galaretka truskawkowa
-
krem do karpatki 1 opakowanie
Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder roztrzepać trzepaczką. Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem, dodać żółtka i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkować i wylepić foremki (wysmarowane margaryną i posypane bułką tartą). Babeczki upiec na złoty kolor.
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Galaretki rozpuścić w wodzie i wylać na płaski talerz, dodać porzeczki i odstawić do stężenia. Do babeczek nakładać po łyżeczce kremu i galaretce.
Komentarze
Prześlij komentarz