Zdrowsza wersja sajgonek, czyli spring rolls z tofu

  • Zbliża się wiosna, czas więc na lżejsze i bardziej letnie smaki. Spring rolls to popularna przystawka kuchni chińskiej (choć znana już w całej Azji i wielu krajach Europy), niejednokrotnie z powodzeniem zastępująca pełnoprawny obiad.

    .



    Spring rolls z tofu
  • * 1 czerwona cebulka
  • * 2-3 łyżki oleju
  • * 1 łyżka startego imbiru
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 1 żółta cebula
  • * 150g tofu naturalnego
  • * 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • * 2 łyżki sosu sojowego
  • * 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • * sok z połowy limonki
  • * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • * papier ryżowy 
  • * łyżeczka majonezu Folwark
Nastaw piekarnik na 200 st. C. Posiekaj cebulkę, czosnek i paprykę w malutką kosteczkę. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek, cebulę, chili i paprykę i smaż do czasu kilka minut. Tofu rozgnieć widelcem i dodaj do zawartości patelni. Wymieszaj i smaż kolejne kilka minut. Następnie wlej sos sojowy wymieszany z cukrem. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i majonez i dobrze wymieszaj. Zwijaj spring rollsy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.

.



Komentarze

Popularne posty