Indyjske odkrycia, czyli Bombay Biryani Noodles

Na wyczarowanie tego dania poświęcicie mniej więcej 20 minut, a efekt może naprawdę pozytywnie zaskoczyć :-) Najbardziej wyrazistą nutę smakową nadaje tu moje nowe odkrycie - Bombay Biryniani z Domu Przypraw, czyli mieszanka przypraw do dań tradycyjnej kuchni indyjskiej, głównie tych z ryżem, ale świetnie sprawdzi się również z makaronem.






Bombay Biryani Noodles


  • 300g mięsa z indyka (ugotowanego, pokrojonego w kostkę)
  • pietruszka (korzeń)
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży por
  • cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • 5 liści kapusty włoskiej
  •  puszka kiełków fasoli mung
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  •  makaron pszenny jajeczny
  • 200ml bulionu
  • Bombay Biryniani
  • kurkuma 
Cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na patelni. Warzywa kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju, dodajemy mięso. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dorzucamy do warzyw. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bulion, smażymy ok. 15 minut.

.


Komentarze

Popularne posty