Broccoli na ostrzu, czyli zapiekanka z brokułami i czosnkiem

Czasami przepisy nie są niczym innym, jak kreatywnym połączeniem tego, co akurat mamy w lodówce, prawda? Dzisiejszy jest z tej kategorii. Brokuły można śmiało zastąpić kalafiorem lub nawet fasolką szparagową (do wersji bardziej szlachetnej dałabym karczochy), natomiast sos zamienić na pomidorowy czy cebulowy. Jak to kto woli - prawdziwe równouprawnienie smaków :)

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami

Składniki (dla 2 osób)
- 1 kg młodych ziemniaków (najlepiej odmiana do pieczenia)
- brokuł
- biała pokrojona w paski cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250g pieczarek
- porwana pietruszka
- 50ml greckiej oliwy z oliwek
- 300ml jogurtu naturalnego
- sól
- przyprawa lubczykowa

Brokuła porcjujemy na spore różyczki, blanszujemy. Ziemniaki gotujemy bez obierania na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lub połówki, zależnie od wielkości), dokładamy brokuła, posypujemy pokrojonymi w paski pieczarkami, jednym posiekanym ząbkiem czosnku i cebulą. Przyprawiamy solą i lubczykiem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie robimy z wyciśniętych ząbków czosnku, oliwy i jogurtu sos. Po wyjęciu zapiekanki polewamy warzywa gdzieniegdzie sosem i przyprawiamy pietruszką.







Komentarze

Popularne posty